Första delen

- Allt bara ekar i mitt huvud! Jag ser gröna grisar och rosa moln som dricker öl, jippi! skrek jag och lutade mig bakåt på ryggstödet på den bruna skinnsoffan.
- Det klättrar spindlar på min arm, bort! Bort! Titta där är ett lejon, oj, är lejon verkligen randiga ? Undrade Ylva.
- TIGRAR är randiga, Ylva, det är en tiger, inget jävla lejon. Sa jag.

- Jag är ett LEJON! Skrattade Ylva och började vråla.

Svart. Kolsvart.1 månad tidigare.

Jag var aldrig särskilt populär i skolan, varken i lågstadiet eller i mellanstadiet. Jag var den där halvtysta tjejen med bra betyg. Kompisar hade jag, 2 stycken. Malin och Anja hette de och jag tyckte om dem jättemycket.
Jag kände ändå att det var något som fattades, mitt liv saknade spänning och jag hade aldrig riktigt kul. Skrattade gjorde jag ofta tillsammans med mina själsfränder, som jag kallade dem, men skrattade jag egentligen ? Ibland kändes det som att det var fejkat, skrattet kom inte ända inifrån.


- .. och till imorgon ska ni ha skrivit en A4 - sidas uppsats om ett valfritt djur som lever i vatten. Är det uppfattat ?

Klassen mumlade, den där tråkiga klassen på 23 personer, 12 killar och 11 tjejer, ganska jämt ändå och jag var nöjd med det. Det jobbiga var att Anja och Malin inte gick i samma klass som mig, Anja gick inte ens på min skola, Malin gick i 9A medan jag gick i 9C.

- Det är fest hos mig ikväll, kom när du har lust, snygging. Hörde jag Ylva säga till Adam när jag gick från mattelektionen. Ylva och hennes kompis Anna festade ofta, nästan varje helg. Ibland kunde jag knappt låta bli att önska att jag blev bjuden, bara för att få se vad de gjorde och om de hade kul när de festade.

- Du kan väl också komma på min fest, eller du kanske inte får för mamma ? Undrade Ylva med kaxig röst.

- V-v-vadå inte får ? Klart jag får. Sa jag för att inte verka som en efterbliven tönt.

- Jasså, vilken tuffing, men kom hem till mig klockan åtta, och du vet nog vart jag bor.

Så var hon borta, var det verkligen sant eller hade jag precis hallucinerat att Ylva frågade mig, av alla andra, om jag ville komma på fest ? Jag kunde inte låta bli att bli glad, jag ville bara hoppa runt i korridoren, men det kunde jag inte göra, det skulle vara för pinsamt.- Hej gumman, jag har gjort middag vill du ..

- Får jag gå på fest ikväll ? Avbröt jag mamma.

- Jaha, ojdå, vadå för fest ? Undrade hon förvånat.
- En fest ? Mycket folk hemma hos en kompis, kolla på film, du om någon borde väl veta vad en fest är. Mumlade jag tjurigt.

- Jaha okej, jo men visst får du det, men lova att vara hemma prick tolv då! Sa mamma bestämt.

- Självklart. Sa jag tyst och gick upp på mitt rum, jag var allmänt sur och det var inte likt mig att bete mig så mot min mamma, vi hade alltid stått varandra nära och vi pratade alltid ut om olika problem. Men sedan vi fick reda på att hon har en tumör i hjärnan har allt förändrats, nu pratar vi knappt med varandra, mest det gamla vanliga "Hur var det i skolan ?" och "Har du gjort dina läxor ?".


Jag hade absolut ingenting att ta på mig, men eftersom jag egentligen aldrig varit på en fest så visste jag inte, skulle man ha kort klänning och en massa smycken eller skulle man bara dra på sig ett par jeans och en lite finare tröja ? Jag valde den andra varianten, mina ljusblåa stuprörsjeans och min svarta t - shirt med silvertryck fick åka på, håret valde jag att ha nedsläppt och plattat. Jag brukade inte sminka mig men idag tog jag på lite mascara och läppglans, bara för att.Klockan 20:00 stod jag utanför Ylvas lägenhet med händerna hårt greppade runt cykelstyret, skulle jag våga gå in eller skulle jag vända och cykla hem ? Lägga mig i soffan och kolla på någon gammal tråkig film på SVT ? Nej, nu hade jag besvärat mig med smink och en obekväm t - shirt så nu skulle jag ta mig mod att gå in, och det gjorde jag.

Hög musik, mumlande skratt och kvav svettlukt, är det sånt som förknippas med fest ? Kanske.
Jag kunde inte andas så jag gick direkt in på toaletten, på något konstigt sätt blev jag nervös.

- Herregud Sally, hur fan kan du vara rädd ? Det är ju bara en vanlig fest! Sa jag till mig själv och gick sedan ut från toaletten och in i vardagsrummet.

Jag kollade runtomkring och fick syn på Ylva som stod och dansade med någon kille, jag kände inte igen honom. När hon såg att jag stod där så gick hon fram till mig.

- Hej Sally, fan vad kul att du ville komma! Vill du ha en öl ? Skrek Ylva rakt i örat på mig, jag tror jag fick tinnitus.

- Ja tack!

- VA ?!
- JA TACK! Jag skrek så rösten nästa flög till Brasilien och tillbaka igen och helt plötsligt stod jag mitt på vardagsrumsgolvet med en öl i handen. De första klunkarna var riktigt hemska, men efter ett tag var det inte så farligt.


Öl efter öl, lite vin, cider, ännu mer öl. Tillslut kunde jag inte stå rakt, det märkte jag eftersom så fort jag försökte gå någonstans så kände jag att jag knuffade till någon. Jag försökte kolla på klockan men det var bara en suddig vit platta med svarta krumelutter på. Då jag frågade en brunhårig tjej sa hon att klockan var 5 minuter över 12, jag fick genast bråttom och letade upp Ylva, sa hejdå och cyklade hem.

Jag hade verkligen tur när jag kom hem, alla sov, till och med mamma, hon hade slocknat framför TVn så jag la en filt över henne och sprang sedan in på toaletten för att spy.


Det var min första fylla, jag vaknade klockan 4 på morgonen av att Rufus, min katt, slickade på min näsa. Jag var yr och fattade inte hur jag hade hamnat på toaletten, men efter några minuter kom jag på att jag aldrig gick upp på mitt rum efter jag spytt, jag måste ha somnat mitt på golvet.

15 minuter senare kunde jag resa mig upp och vinglade ut från toaletten och gick rakt in i köksdörren, jag fattade då att jag gått fel och vände mig om för att gå till mitt rum, väl därinne somnade jag direkt.


Det var så allt började, det var början på mitt nya liv. Till och med Malin märkte att något var konstigt, hon frågade mig flera gånger om det hade hänt något annorlunda, om jag hade skaffat pojkvän, om jag funderade på något särskilt. Först sa jag ingenting, men när hon inte kom på sig själv med att vara jobbig så blev jag irriterad.

- Kan du inte bara gå härifrån så jag får vara ifred ? Jag måste plugga till ett prov.

- Jaha, men kan vi inte ses efter skolan då ?
- Nej det kan vi inte, jag har inte tid. Sa jag och gick till spanskalektionen.


- Psst, Sally, hur stavar man till dator på spanska ? Det var Ylva som undrade, hon satt bredvid mig under provet och jag blev förvånansvärt glad när hon började prata med mig.

- O-R-D-E-N-A-D-O-R. Sa jag till henne.

- Tack du är bäst. Hade du kul i helgen föresten ? Viskade hon när hon skrivit ner det rätta svaret.

- Jo det var kul, förutom att jag spydde och däckade på toaletten när jag kom hem.

- Då vill du inte höra min historia, usch. Sa Ylva och började fnittra. Jag log.

- Men tack för att jag fick komma i alla fall, det var kul.

- Äh, det är lugnt, du får gärna komma nästa helg med, fast då är det hemma hos Oskar, jag trodde verkligen inte att du var sådan här. Sa Ylva, hon lät nästan lite imponerad.
- Att jag festar ?

- Ja, eller förlåt, men jag trodde inte att du kunde släppa loss.

- Jag brukar inte festa, men ..

- Äsch, du verkar schysst i alla fall, har du lust att hänga med på stan idag ? Frågade Ylva. Jag måste köpa nya jeans.

Jag nickade och log. Det var min första riktiga konversation med henne, jag förstod inte varför, men på något sätt var jag stolt, det verkade ju i alla fall som att hon ville bli min vän.Det var lördag, jag var full och dansade som en galning till Lady Gagas "Pokerface". Jag var klädd i en svart tunika och vita leggins, mina svarta ballerinaskor fick sitta på mina fötter medan håret var uppsatt i en slarvig toffs. Glad och full med öl spilld över hela armen. Tillslut orkade jag knappt stå på benen och sjönk ner i en soffa bredvid Joakim, jag skrattade när han la armen runt mig och innan jag hann blinka så kysste han mig. Jag har nog aldrig blivit så förvånad i hela mitt liv, men jag njöt av det, han var ju trots allt riktigt snygg.


Efter en stunds hånglande var jag tvungen att gå på toa, hans utseende och all öl hade gjort mig kissnödig och påväg till toaletten kollade jag min mobil, 5 missade samtal, 2 stycken från mamma och 3 stycken från dolt nummer. Jag ringde upp mamma inne på toan men jag fick inget svar. Tillslut ringde det, jag svarade trots att det var dolt nummer.

Jag vet inte riktigt vad som hände, plötsligt var det svart och det sista jag kom ihåg därifrån var orden som sipprade ur min mammas mun, genom telefonen och in i mitt öra.

"Jag behöver hjälp. Snälla älskling .. ring en ambulans."
    


RSS 2.0